El ve ayak bakımımızın sağlığı ve güzelliği için uygulanan işlemler manikür ve pedikür olarak adlandırılmaktadır. Manikür el bakımını kapsarken pedikür ayak bakımını kapsamaktadır. Ayakların ve ellerin daha sağlıklı bir görünüm elde edebilmesi için bu bakımların düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Manikür tedavisi 5000 yıllık bir tarihten günümüze kadar ulaşmaktadır. Çin imparatoriçesinin tırnaklarına vermiş olduğu değer sayesinde manikür bugünkü aşamalara kadar taşınmıştır. Manikürün tüm detayları 1975 yılında Fransa’da belirlenmiştir. Bugünlerde yaptırılan “French” manikürü, Fransızlardan alınmış teknikler doğrultusunda yapılmaktadır. Bu bakım sayesinde parmak ve tırnaklar daha doğal bir görünüm kazanmaktadır. “Pedi” ayak anlamına gelmekte olup “Cure” yani tedavi anlamına gelen kelime sayesinde ayak bakımı anlamına gelmektedir. Bu bakım Mısır firavun hizmetkârı tarafından çıkartılmış olup, günümüzde de kullanılmaktadır.
Manikür Nasıl Yapılır?
Öncelikle manikür ve pedikür işlemine başlamadan önce, uzman kişinin ellerini dezenfekte etmesi gerekmektedir. Manikür için kullanılacak malzemelerinde aynı şekilde hijyenik ve kaliteli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. El tırnaklarında oje varsa aseton yardımıyla bunlar temizlenmelidir. Şampuan, limon, zeytinyağı, lavanta yağı gibi malzemelerden herhangi birinin olduğu ılık suda manikür yapılacak eller 5-10 dakika kadar bekletilmelidir. Tırnak makası yardımıyla öncelikle tırnak etleri temizlenmelidir. Eller kurutulduktan sonra kişinin isteğine göre tırnak boyu kısaltılır.Küt, yuvarlak, kare, oval şekilde törpülenir ve tırnak diplerine nemlendirici sürülür. Törpüleme işlemi bittikten sonra, ölü deriler arındırılmalıdır. El tırnaklarındaki deriler, plastik bir çubuk yardımıyla itilir ve pürüzler giderilir. Nemlendirici krem sürülerek ellere masaj yapılır. Korumak amacıyla tırnaklara cila ya da oje sürülebilir.
Pedikür Nasıl Yapılır?
Pedikür yapılmaya başlandığı ilk aşamada tırnaklar kısaltılır. Kısaltma işlemi, ayaklara ayakkabının içinde zarar vermeyeceği şekilde yapılmalıdır. Tırnaklar törpülenir ve törpü sonrası yumuşatıcı krem sürülmelidir. Ayakların yumuşaması açısından 5 dakika kadar ılık suyun içerisinde bekletilmesi gerekmektedir. Daha sonra suda bekletilen ayaklar çıkartılır ve tırnak etleri özen gösterilerek kesilmelidir. Törpüleme işleminde son aşamaya geçilerek son şekil ayarlanır. Krem yardımıyla ayaklar nemlendirilir ve masaj yapılması gerekir. Kremden arındırıldıktan sonra, pedikürün kalıcı olması açısından ayak tırnaklarına oje ya da cila sürülebilir.
Manikür Ve Pedikür Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?
- Manikür ve pedikür sonrası el ve ayak bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
- El için bakımda, bakım kremleri yardımıyla eller yumuşak tutulmalıdır.
- İki çay kaşığı bal ve yarım limon suyunu karıştırdıktan sonra ellerinize sürerseniz ellerinizin yumuşacık olmasını sağlayabilirsiniz.
- Çok fazla terleyen elleriniz varsa, ellerinizi soğuk suyun altına tutun ve böylece kan dolaşımınızın daha hızlı olmasını sağlayın. Bu işlem ellerinizin terlemesini engellemektedir.
- Pedikür sonrası ayak bakımınızda ise, tırnaklarınızın yumuşaklığını sağlamak için krem ya da jel kullanabilirsiniz. Tırnak diplerinizi iterek ölü derinin çıkarılmasını sağlayın ve tırnaklarınızı ölü deriden arındırın. Ölü deri pedikürünüze zarar verir.
-Özellikle topuk kısmınız çok fazla hasar görüyorsa losyon ve nemlendirici ürünler ile topuğunuzu nemli tutabilirsiniz.
– Sert topuklarınız varsa bunun önüne geçmek için topuklarınıza vazelin sürebilirsiniz. Vazelin işlemini gece yatmadan önce yapıyorsanız, bu işlemden sonra ayaklarınıza pamuklu çorap giyebilirsiniz.
– Çok yorucu bir iş yapıyor ve pedikürünüz zarar görsün istemiyorsanız, sıcak suyun içine lavanta yağı ekleyerek hem ayaklarınızı dinlendirebilir hem de yorgunluğunuzu almasına yardımcı olabilirsiniz.
– Ayaklardaki ölü derilerinizi gidermek istiyorsanız, bunun için piyasada bulunan bir çok peling bakım ürünü bulunmaktadır. Onlardan kaliteli birini alarak ayaklarınızın bakımı düzenli olarak yapabilirsiniz. Tırnak etlerinizi de nemlendirmeyi ihmal etmeyin.